Kikärtsplättar

Här kommer dagens lunch. Nyttig och det bästa, den var billig. Hur många portioner den räcker till är individuellt, jag åt hela själv. Men man kan också dela den på två och servera med bröd, couscous eller liknande. Skall man servera till flera personer bör man dessutom göra en störra tomatsalsa.

Det kan vara lite knepigt att få till dessa. Så mitt råd är att börja med att steka en plätt först. Är smeten för lös tillsätt mer möl, känns den mjölig häll ner lite mer olja.

Kikärtsplättar

4 st

  • 1 konserv kikärtor
  • 1 ägg
  • 1-2 msk sojamjöl
  • 0.5 – 1 msk olivolja
  • 1 liten klyfta pressad vitlök
  • spiskummin
  • curry
  • chiliflakes
  • salt
  • massa örter
  • 1 tomat
  • ½ liten rödlök
  • sambal oelek (obs, den är stark)
  • 1 droppe honung
  • örter
  • salt

Mosa kikärtorna i en bunke med en stöt. Kärna ur tomaterna och hacka i små bitar, för detsamma med löken. Blanda dessa i en skål tillsammans med sambal, honung, salt och örter. Ställ kallt. Blanda ner ägg, vitlök och kryddor. Rör ner 1 msk sojamjöl och 0.5 msk olja.  Sköj händerna i kallt vatten och forma en tunn plätt med handflatorna. Känns den lös, blanda ner mer mjöl.  Hetta upp fett i en panna, stek sedan plättarna några minuter på varje sida. Låt dem få en yta annars kommer de gå sönder när de vänds. Servera med salsa.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s