Älgfärspiroger

Älgfärspiroger

8 st

Deg:

  • 50 g smör
  • 2½ dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 6-7 dl vetemjöl

Smält smöret och rör sedan ner mjölken. Smula ner jästen i en bunke. När mjölkblandningen är fingervarm häll lite över jästen och rör ut. Sedan resten av vätskan. Rör ner salt och socker och sedan vetemjöl, lite i taget. Låt jäsa i 40 minuter under bakduk.

Fyllning:

  • 400 g älgfärs / eller nötfärs
  • 200 g champinjoner och du vill förstärka svampsmaken, smula ner ½ svampbuljongstärning
  • 1 gul lök
  • ½ dl svarta vinbärssaft (koncentrat)
  • ½ dl vispgrädde
  • några droppar soja
  • salt och peppar
  • torkad eller färsk timjan
  • 1 ägg

Hacka löken och svampen. Fräs dem och färsen i omgångar i smör, ta inte allt på en gång för då kommer färsen kokas och inte brynas. När allt är brynt, blanda allt med vispgrädde, vinbärssaft, några droppar soja, salt och peppar och timjan efter smak. Ställ åt sidan.
Sätt ugnen på 225 grader. Dela degen i 8 bitar och kavla ur varde fel till en cirkel med 20 cm i diameter. Fördela fyllningen på en halvan. Pensla kanterna med ägg. Vik ihop pirogerna till halvmånar. Tryck ihop kanterna med en gaffel. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk i 20 minuter. Pensla med ägg och grädda i mitten av ugnen i 12-14 minuter. Servera gärna med en sås och grönsaker.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s