Traditionell kålpudding

Oj vad rörigt det blev när vi skulle laga middag. Från början var tanken att vi skulle göra kåldolmar, men eftersom vi var lite sent ute och upptäcke att man skulle koka ris och sedan låta de svalna var det ingen idé. Så vi körde på kålpudding istället vilket också är gott!
Tur att jag hade mamma med mig för jag var helvirrig. Först satte jag på ugnen med bakplåtspapper i, så när vi öppnade luckan bildades det ett rökmoln i köket. Det värsta var dock att jag satt ugnen på 275 istället för 175 och det kom vi på när puddingen hade varit inne i ugnen ett tag. Men som tur var kunde vi lösa det med lite folie, och mat i magen fick vi tillslut!

Traditionell kålpudding

4 portioner

  • 1 litet vitkålshuvud (ca 1 kilo)
  • smör att steka i
  • 1-2 dl vatten
  • 2 msk sirap
  • salt
  • 450 g blandfärs
  • 1 ägg
  • 1 dl vatten
  • salt & vitpeppar

Skär vitkålen i bitar och stek så den blir mjuk med sirap. Häll på lite vatten då och då så den inte blir svart. Blanda färs, vatten, ägg och kryddor till en lös smet. Lägg hälften av vitkålen i botten av en ugnsfast form, bred på köttfärsröran och sedan toppa med resten av vitkålen. Grädda i ca 45 minuter på 175 grader. Servera med lingon, potatis och gärna lite brunsås.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s