Lussekatter

Recept: Emmas Kök

Lussekatter

16 stora lussekatter

  • ca 1kg vetemjöl
  • 50g jäst (söta degar)
  • 125g smör
  • 250ml kesella (1 burk)
  • 5 dl mjölk
  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • 2 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • 1g saffran
  • russin

Stöt saffran och salt i en mortel så att smakerna från saffranen fördelas jämnt.

Smält smör i en stor kastrull. Tillsätt sirap, kesella, mjölk och saffranen och låt vätskan bli fingervarm.

Smula sönder jästen i en stor bunke. Häll över lite av degvätskan så att jästen löser sig. Tillsätt resten av degvätskan, 1 ägg och arbeta in mjölet. Var inte rädd för att använda lite mer mjöl om det behövs för att kunna arbeta ihop degen så att den blir smidig. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.

Arbeta degen någon minut och dela den i 16 bitar. Forma dessa till lussekatter (eller vad du vill) och lägg dem på bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.

Värm ugnen till 225° och vispa det andra ägget i en liten skål. Dekorera lussekatterna med russin om så önskas innan du penslar dem med ägg.

Grädda lussekatterna i nedre delen av ugnen i 15 minuter. OBS. Detta gäller endast om du gör dessa stora lussekatter, annars kan tiden och placeringen i ugnen komma att variera!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s