Chokladdoppad lakritskola med flingsalt

Här kommer ett till smarrig recept på julgodis. Varje år vill min mamma att vi skall göra denna och det är för att hon älskar lakrits. I år var vi modiga och hade nästan en hel påse turkisk peppar, mycket lakrits skall det smaka 😀

Chokladdoppad lakritskola med flingsalt

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl sirap
  • 1 msk kakao
  • 1 påse turkisk peppar
  • 2 tsk smör
  • 200 g mörk choklad
  • Flingsalt

Klä en form, ca 20×25 cm, med bakplåtspapper.

Krossa karamellerna i en mortel. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Koka upp under omrörning. oxh låt det sedan koka på medelstark värme utan lock tills termometen visar 120º eller tills smeten klarar kulprovet. Rör om då och då! Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna.

Smält under tiden chokladen i mikron eller vattenbad, låt chokladen svalna. Skär kolan i önskad storlek. Doppa kolan i chokladen och lägg upp på galler eller på ett bakplåtspapper. Strö på lite flingsalt strax innan chokladen stelnar.

Det skall vara en temperaturskillnad på 10 grader mellan kolan och chokladen när du doppar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s