Vörtbröd

Igår kom min kompis My hit och vi bakade lite vörtbröd. Jag har aldrig bakat vörtbröd innan så det var väldigt spännande och roligt. Smaken blev verkligen vörtig, mycket vörtigare än de man köper 😀 Jag tycker att det var gott att brödet var så smakrikt, men gillar man inte det skall man nog hålla sig till köpebröd.

Jag kanske också skall säga att jag inte behövde använda allt mjöl, så häll inte i allt på en gång.

Har ni bakat vörtbröd någon gång?


Vörtbröd

2 limpor

  • 1 paket jäst för söta degar
  • 1 flaska svagdricka (33cl)
  • 1.5 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • ½ dl mörk sirap
  • 1 dl russin eller hackade torkade aprikoser
  • 1 påse vörtkryddor
  • 25 g smör
  • ca 14 dl mörkt lantmjöl

Smula ner jästen i en bunke. Värm svagdrickan och vattnet till 37 grader och häll över. När jästen löst upp sig, blanda ner salt, sirap, russin, vört, rumsvarmt smör och lite av mjölet. Arbeta ner mjölet men spara lite till utbakning. Arbeta degen i maskin i 4 minuter eller för hand i 8 tills degen är smidig. Låt jäsa i 60 minuter. Arbeta sedan degen smidig och dela i två bitar. Forma till limpor och gör små hål med en gaffel. Låt jäsa i 30-40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bröden med vatten och grädda längst ner i ugnen i ca 30 minuter. Låt bröden svalna på galler och förvara sedan i en påse över natten för att brödet skall bli som godast.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s