Naanbröd

Lovade ju receptet på naanbrödet! Jag älskar naanbröd, det är så ruskigt gott! Åt samtidigt som jag bakade dem i stekpannan sedan var jag jättemätt 🙂 Tur att vi skulle äta först några timmar senare.

Recept: Receptfavoriter.se

Naanbröd

  • 1 pkt torrjäst eller ett paket vanlig jäst, 50 gram
  • 3 dl vatten, fingervarmt
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 2 tsk honung eller socker
  • 1 ägg
  • Att garnera det nybakta naanbrödet med: smält smör och pressad vitlök, sesamfrön och/eller hackad persilja (detta hoppade vi över)

Blanda torrjäst med fingervarmt vatten i en bunke. Rör om. Använder du färsk jäst så smular du ner den i bunken och rör ut i fingervarmt vatten. Tillsätt nästan allt mjöl, salt, olja, honung eller socker och knåda ihop till en mjuk och smidig deg. Tillsätt ev. lite extra mjöl mot slutet så degen släpper från kanterna. Låt degen till naanbröden jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40 minuter till en timme). Stjälp upp degen till naanbröden på bakbord och dela till 8 delar. Knåda varje bit någon halv minut och rulla ihop varje degbit till en bulle. Värm en stekpanna på max värme eller sätt på ugnen på 250 grader. Kavla eller platta ut bullarna till 3-4 mm tjocka tjocka rundlar ca 15-20 cm i diameter. Detta kan du göra efter hand som du gräddar naanbröden om du gräddar i stekpanna. Baka naan-bröden i ca 3-4 minuter på varje sida i stekpannan.
Gräddar du naanbröden i ugn så lägg fördela dem på bakplåtspapper (3-4 på varje papper). Värm bakplåtar och för över dem med hjälp av bakplåtspappret och grädda naanbröden i 5-8 minuter i mitten av ugnen. Alternativt kan man också grilla dem på grillgaller några minuter på varje sida. Vid servering så kan du pensla naan-bröden med smält smör samt strö över lite salt – gärna gourmesalt – flingsalt.. Gott är att ha i lite pressad vitlök i smöret. Då blir det vitlöksnaanbröd. Vidare kan man strö över rostade sesamfrön över naanbröden samt hackade örter som persilja.

Annonser

6 reaktioner på ”Naanbröd

  1. Älskar också naanbröd! När jag fyllde 20 så käkade vi det till en indisk gryta jag gjort, och tjaa, jag åt av brödet tills det inte fick plats något mer i magen. Farligt! Haha 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s