Ugnsbakad hälleflundra med Västerbottenkroketter, syrad kålrabbi och brynt nötsmör

Detta är en festmåltid av högsta rang, testa! Receptet är från allt om mat.

Ugnsbakad hälleflundra med Västerbottenkroketter, syrad kålrabbi och brynt nötsmör

4 portioner


  • 4 bitar hälleflundra 150 g st
  • Olivolja
  • Salt
  • 1 liten kålrabbi
  • 2 dl vatten
  • 1 dl ättika 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 msk salt
  • 450 g mjölig potatis
  • 250 g västerbottenost
  • 3 äggulor
  • 0,5 tsk salt
  • 2 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 dl panko
  • 1 liter olja att fritera
  • 100 g brysselkål
    • 2 krm salt
    • 3 dl vispgrädde
    • 50 g hasselnötter
    • 75 g smör
    1. Börja med kålrabbin. Koka upp vatten, ättika, socker och salt. Låt kallna helt. Strimla kålrabbin. Lägg kålrabbin i den kalla lagen och ställ kallt i minst 1 timme.
    1. Skala och koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och pressa potatisen. Riv osten. Blanda pressas potatis, ost, salt och äggulor. Forma till runda bollar. Vispa upp äggen i en bunke. Lägg vetemjöl i en annan och panko i en tredje. Panera dina bollar i först vetemjöl, sedan ägg och slutligen i panko.
    2. Bryt loss bladen från brysselkålen och låt förvällas i cirka 20 sekunder i lättsaltat vatten. Låt rinna av. Koka grädden tills hälften återstår och vänd ner brysselkålen samt salt.
    3. Sätt ugnen på 150 grader varmluft. Lägg fisken i en ugnssäker form och ringla över olivolja och salt. Ugnsbaka fisken i mitten av ugnen i cirka 15 minuter eller tills fisken har en innertemperatur av 50 grader.
    4. Grovhacka nötterna. Bryn smöret i en kastrull tills det har en fin färg och doftar nötigt. Vänd ner nötterna.
    5. Fritera kroketterna i 180 grader i cirka 5 minuter.
    6. Servera fisken med kroketter, brynt smör, kålrabbi och gräddstuvad brysselkål.

    Lämna en kommentar