Mustig grönsakslasagne

Här kommer en jättegod lasagne från boken ”maten är min medicin” som jag varmt kan rekommendera 🙂 Hela den kokboken är väldigt inspirerande och när i helgen en kompis var över på middag bjöd jag på två rätter från denna.

bild(3)

Mustig grönsakslasagne

6 portioner

  • 2 schalottenlökar
  • 400 g morötter
  • 200 g aubergine
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 klick smör
  • ca 700 g mogna tomater (8 dl tomatkross)
  • 3 msk mixade soltorkade tomater
  • 1 msk örtsalt
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk färsk hackad oregano
  • 2 msk färsk hackad timjan
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vatten
  • salt
  • vit- eller svartpeppar
  • 8–10 färska lasagneplattor
  • 2 dl fetaost eller getost
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och hacka löken. Skala och riv morötterna grovt. Skär auberginen i bitar. Hetta upp en järngryta. Fräs lök, morötter, aubergine och svartpeppar i smör under omrörning i några minuter. Skölj tomaterna noga i varmt vatten.
Dela tomaterna på mitten och lägg dem i en kastrull tillsammans med ½ dl vatten. Koka upp och låt koka på låg värme under omrörning i cirka 15–20 minutern är tomaterna släppt ut all sin vätska är de klara. Ta av kastrullen från plattan och ta eventuellt bort stora skalbitar eller rester från kärnhuset. Om du vill ha ett slätare tomatkross kan du hälla krosset i en sil och passera tomterna. Lägg de soltorkade tomaterna i en mixer och kör till puré, lägg tomatkross samt tomatpuré, örtsalt,pressad vitlök och kryddor i grytan med grönsakerna. Koka upp och låt puttra under lock i 10–15 minuter. Ta grytan från plattan och rör ner mjölk och vatten. Smaka av med salt och peppar. Smörj en ugnsfast form med höga kanter (cirka 30X20 cm). Stryk ut en del av såsen i botten och täck med lasagneplattor. Varva sås och plattor tills såsen är slut, det blir cirka 3 lager avsluta med sås.

Strö över osten. Grädda i 20–25 minuter mitt iugnen. Täck sedan med folie och grädda i ytterligare 20–25 minuter. Servera med haricots verts och en sallad.

En reaktion på ”Mustig grönsakslasagne

Lämna en kommentar